Ближи се период новогодишњих и божићних празника уз чију прославу се често везује употреба пиротехничких средстава (ватромета, петарди различите јачине, прскацила, ракета и сл…). Интерес и фасцинација деце пиротехничким средствима условљен је осећајем узбуђења због звука и визуелних ефеката које производе.

У последње време, под утицајем различитих „изазова“ на друштвеним мрежама, а у циљу „популарности“ деца експериментишу и ризикују на различите начине који могу бити опасни по здравље и живот.  Стога не чуди, да ових дана деци није довољно узбуђење да само баце петарду.

Постоје различити изазови, попут бацања  у ватру, или чак у стаклену флашу, флаша експлодира, стакло оде у ситне делиће који се под притиском распрше и могу да нанесу још теже повреде. Такође, деца петарде држе веома дуго у рукама, као изазов “ко ће дуже“, пале по неколико петарди истовремено, стављају испод шерпе, стављају у уста, подмећу другарима, наставницима, плаше животиње и сл…

Поред тога у овом периоду око школа се често крећу сумњиви продавци који ни сами нису сигурни шта продају и каквог је квалитета.

Петарде су опасне зато што садрже различите хемијске материје које могу да изазову повреде као што су опекотине, оштећење слуха, вида, руку чак и губитак прстију или шаке, где деца постају трајни инвалиди, затим могу да изазову пожар а штетно делују и на животиње у окружењу.

Кад нешто деци забранимо, често то има контраефекат и деца кришом пуцају, те је тако опасност од повреде много већа. Неопходно је да се родитељи активно укључе и осигурају одговорно и безбедно понашање своје деце:

*разговарати са децом о  опасностима извршавања „изазова“ на друштвеним мрежама

* објаснити деци да је пиротехника непредвидива, да може бити неисправна и упутити их у све опасности при њеном коришћењу

* не дозволити детету да оно рукује пиротехничким средствима

*родитељи могу мирно рећи деци да то не одобравају те да ако и даље буду желели да пуцају кад буду старији, да ће се договорити на који начин

*онемогућити приступ, држати их ван домашаја деце и никако не дозвољавати деци да их самостално купују  *пиротехничка средства никако не треба куповати од неовлашћених лица и на местима која за то немају дозволе.

Пиротехника и опасни изазови на друштвеним мрежама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *